kompakt hővisszanyerős légkezelő berendezések

 
Közvetlen kapcsolat:
 • Sümeghy Péter
 • M: +36-20-952-47-33
 • E: energotrade kukac energotrade.hu
DUPLEX Tervező, méretező és kiválasztó program:
 •  
 • Megj.: A „DUPLEX kompakt egységek“ program egy a szerzői jogokat védő megegyezés alapján használható fel. A program beszerzése, lemásolása és felhasználása esetén Ön kijelenti, hogy a fent nevezett a szerzői jogokra vonatkozó megegyezést elolvasta, megértette, tartalmával egyetért és a megegyezésben feltüntetett feltételeket maradéktalanul betartja.
 • n"
  •  
  • Kérdés, probléma esetén állunk szíves rendelkezésükre a fenti elérhetőségeken.
  •  
  • A kompakt DUPLEX típusú légkezelők kitűnően alkalmazhatóak kisüzemek, műhelyek, üzlethelyiségek, iskolai épületegységek, éttermek, sportcsarnokok, ipari gyártócsarnokok és fedett uszodák meleglevegős fűtésére és hűtésére egyaránt. Az egységek kitűnően alkalmazhatóak minden olyan esetben, amikor biztosítani kell a gazdaságos szellőztetést, valamint a hővisszanyerést, illetve biztosítani kell a meleglevegős keringtetéses fűtést és hűtést, minimális üzemköltségek mellett. Szükség van tehát nagy hatékonyságú hővisszanyerési technológiára, alacsony teljesítményigény és minimális zajszint mellett.

    

    
   A DUPLEX-S sorozat egységei kompakt szerkezeti megoldásúak, egy közös készülékházban két, egymástól független vezérlésű, rugalmas felfüggesztésű meghajtómotorral ellátott radiális ventilátort, ellenáramú, műanyag lamellákból álló hővisszanyerőt, G4 vagy F7 osztályú cserélhető – elszívás és befúvás oldali – légszűrőket, kondenzátum-elvezető csatornákat, esetleg szervómeghajtású by-pass csappantyúkat valamint keringtető csappantyúkat tartalmaznak.

    
   ELŐNYEIK
    
   • az új típusok helyigénye akár 60 % – kal kisebb lehet az építőelemes rendszerhez képest
   • magas hatásfokú hővisszanyerés
   • az ellenáramú hőviszanyerő (DUPLEX-S) magas hatásfoka, amely eléri a 80 % – ot
   • alacsony beszerzési költségek
   • 8 (16) telepítési kivitel (beltéri egység)
   • a csatlakozócsonkok szokásostól eltérő alaki megoldása az egyedi igényeknek megfelelően (kör illetve szögletes)
   • rendkívül alacsony zajszint
   • kis tömeg
   • alacsony energiafogyasztás
   • különböző típusú, teljes szabályozó rendszerek alkalmazása a felhasználási igényeknek megfelelően, teljes mértékben egybeépítve a légtechnikai egységgel
   • a hPS hőcserélő rendkívüli ellenálló képessége a környezet kémiai hatásaival szemben
   • az egység higiénikus kivitele lehetővé teszi a könnyű tisztítást
   • nehezen hozzáférhető telepítési helyek esetében lehetséges a szétszerelt állapotban történő szállítás


   Alapváltozat

   Ház

   A kompakt egység alapváltozata egy elszívó és egy befúvó ventilátort tartalmaz, melyeket rugalmasan felfüggesztett villanymotorok hajtanak meg. Tartalmaz továbbá egy keresztáramú, vékonyfalú műanyaglapokból készült kiemelhető hővisszanyerőt, a bevezetett és az elszívott levegő szűrését biztosító, G4 (esetleg F7) osztályú kiemelhető légszűrőket és egy a kondenzátum elvezetését biztosító csatornát DN 32-es elvezetőcsővel. A készülékház keretszerkezetű. Az oldalfalak szendvicsszerkezetűek, lakkozott acéllemezből készültek, 22 mm vastagságú poliuretánhab hőszigeteléssel. Hővezetési ellenállása R=1,05 m2K/W, (a kültéri kivitel szigetelése 45 mm vastagságú). A homlokfali ajtók kitűnő hozzáférést biztosítanak az összes berendezéshez és a légszűrőkhöz egyaránt.

    
   Ventilátorok

   A DUPLEX egység egyes változataihoz különböző típusú és különböző gyártók által gyártott ventilátorok alkalmazhatóak, amelyek egymástól teljesítményben, nyomástartalékban, fordulatszámban, zajszintben és teljesítményfelvételben különbözhetnek. A meghajtásuk egyfázisú vagy háromfázisú villanymotorral közvetlenül történik, továbbá alkalmazható a speciális, energiatakarékos EC (DC) típusú ventilátor is.

    
   Hővisszanyerő egység

   nálatunkban minden változathoz megfelelő típusú hővisszanyerő egység található, amelyek hatásfokukban és a keletkező nyomásveszteség értékében különböznek egymástól.

    
   Választható tartozékok

   By-pass csappantyú ("B")

   Biztosítja a hővisszanyerő megkerülését a bevezetett frisslevegő oldalán. Szerkezetileg egy ellenirányú lap-csappantyúból és a működtető szervomeghajtásból áll. A csappantyú a hővisszanyerő mellett található a készülékházon belül, a készülék külső méreteit nem befolyásolja. Alapkivitelben Belimo 230 V típusú szervomeghajtással készül, amely igény szerint változtatható.

    
   Keringtető csappantyú ("C")

   A beépített ellenirányú lap-csappantyú BELIMO 230 V szervómeghajtással üzemel. Lehetővé teszi a friss és a keringtetett levegő keverését 0 – 100 % arányban. A keringtető csappantyú használata esetén az e1 vészhelyezeti funkció nélküli elzáró csappantyú közbeiktatása is szükséges. Abban az esetben, ha az egység melegvizes fűtőtestet (DUPLEX T-C) is tartalmaz és lehetséges a levegő önálló áramlása elektromos üzemzavar és nyitott csappantyú esetén, egy egyedi a készülék vezérlőegysége által működtetett vészhelyzeti elzárócsappantyú beiktatása is szükséges a frisslevegő beömlőnyílása közelében.

    
   Melegvizes fűtőtest ("T")

   A beépített háromsoros vagy ötsoros rézcsövekből és sajtolt alumínium lapokból készült víz-levegő hőcserélő 110 °C-os és 10 bar nyomású rendszerekhez alkalmazható. Az alapkivitel tartalmaz egy fagyálló gőz-gáz rendszerű hajszálcsöves termosztátot és rugalmas csőcsatlakozásokat. A melegvizes fűtőtesttel (T) rendelkező egységeknek tartalmazniuk kell az e1 frisslevegőt elzáró csappantyút, vészhelyzeti funkcióval ellátott szervómeghajtást ajánlott alkalmazni, pl. BELIMO LF 230 VA melegvizes fűtőtesthez R-TPO, R-TPO-3 vagy RS-TPO típusú teljesítményszabályozó egységet lehet csatlakoztatni.

    
   Felkészítés a hűtőfunkció ellátására ("CHP")

   Ebben a változatban lehetséges a vízhűtő illetve a közvetlen párologtató utólagos beszerelése.

    
   Közvetlen párologtató ("CHF")

   Beépített, rézcsövekből és sajtolt alumínium lapokból álló hőcserélő, amely tartalmazza a kondenzátum-elvezető csatornát és a nyomáskapcsolót is. A szükséges hűtőteljesítmény alapján 3 vagy 4 soros hőcserélő kerül alkalmazásra, különböző párologtatási hőmérséklettel. A közvetlen hűtő megrendelésre készülhet a borításon kívüli és borításon belüli változatban is (kültéri egység). Figyelem – a párologtató csak parapet, mennyezeti, fekvő kivitelű ill. a tetőn elhelyezett egységeknél lehetséges.

    
   Vízhűtő ("CHW")

   Beépített, rézcsövekből és sajtolt alumínium lapokból álló hőcserélő, amely tartalmazza a kondenzátum-elvezető csatornát, önálló kondenzvíz elvezetéssel. A szükséges hűtőteljesítmény alapján 3 vagy 5 soros hőcserélő kerül alkalmazásra. A vízhűtő rendelésre készülhet R-CHW szabályozó egységgel is. Figyelem – a vízhűtő csak parapet, mennyezeti, fekvő kivitelű ill. a tetőn elhelyezett egységeknél lehetséges.

    
   További választható tartozékok

   Elzárócsappantyúk e1; i1

   A bevezetés csatlakozócsonkjaiban elhelyezett elzárócsappantyúk, BELIMO szervomeghajtással.

    
   A fűtőkaloriferek hidraulikai egységei

   Rendeltetése a fűtőteljesítmény szabályzása. Alkotóelemek: háromfokozatú szivattyú, két gömbcsap, csatlakozóvezetékek. A szabályzás minőségének függvényében tartalmaz szervómeghajtású keverőcsapot (digitális szabályzás) vagy termosztatikus fejet (erősáramú szabályzás).

    
   Rugalmas csatlakozások

   A kör alakú és a szögletes csatlakozócsonkokat rugalmas kötéssel együtt is lehetséges szállítani.

    
   Ajtók pántok nélkül

   Indokolt esetben az ajtók pántok nélkül is szállíthatóak, ebben az esetben csak forgatható rögzítőelem használatos. A szükséges manipulációs tér is csökken.

    
   Elektromos fűtőtestek EPO

   A DUPLEX egységhez külön szállított fűtőtestek körkeresztmetszetű csövekhez illesztve. A teljesítmények és átmérők külön katalóguslapon vannak feltüntetve. Az EPO fűtőtestek saját szabályozóval rendelkeznek, amelyek a készülékházon helyezkedik el.

    
   Melegvizes fűtőtestek TPO

   A DUPLEX egységhez külön szállított fűtőtestek körkeresztmetszetű csövekhez illesztve. Felhasználható a tetőn szerelt egységek esetében, illetve ha a nagyobb helyigényű fűtőtesttel ellátott alapegység telepítésére nincs elegendő hely. A fűtőtest alaptartozéka a gőz-gáz rendszerű hajszálcsöves termosztát.

    
   Kettős szigetelés

   A beltéri egységek esetében lehetőség van a szigetelőréteg vastagságának növelésére, 45 mm vastagságúra (R = 2,1 2K/W).

    
   Pótlólagos textil szűrőbetétek

   Méretük a készülék típusától függően változik. G4 és F7 osztályú szűrők szállíthatóak.

    
   Polarizációs szűrő

   DYNAMIC típusú szűrő 24 V – os tápegységgel és textilből készült pótszűrővel együtt. A szűrőn keletkező nyomásveszteség a grafikonokban van feltüntetve.

    
   A közvetlen hűtésű egység tartozékai

   A közvetlen hűtésű hűtőket fel lehet szerelni befecskendező szeleppel (A),szolenoid szeleppel (B,C), kémlelőnyílással (D), szűrő-víztelenítővel (E), esetleg párolgási nyomás szabályzóval.

    
   A levegő szűrése

   A DUPLEX sorozat alapkivitelben tartalmaz G4 osztályú szűrőket. F7 osztályú szűrőket is lehet alkalmazni a friss levegő szűrésére, bár ez a statikus nyomás csökkenését okozza kb. 50 – 100 Pa-ra (tiszta szűrő) a szűrő szennyezettségétől, a készülék típusától és az átáramló mennyiségtől függően. Lehetséges többrétegű szitás fémszűrő alkalmazása is.

    
   Hangcsillapító (DUPLEX-N)

   Csak kültéri egységekhez. Az e1 és i2 csonkokra szerelhető hangcsillapító.

    
   TELEPÍTÉSI VÁLTOZATOSSÁG

   Tekintettel a sokszor szűkös helyeken való telepítésre az DUPLEX egységek az alapkivitelekben készülnek:DUPLEX esetén

    

    
   DUPLEX-S esetén
    

    
   DUPLEX-N kültéri álló esetén
    

    
   DUPLEX-N kültéri fekvő esetén
    

    
   Minden egyes alapkivitel esetén különböző csonkelhelyezések lehetségesek, így 160 különböző változat keletkezik minden méretre. Részletesebb információk találhatók a katalógusban. Indokolt esetben, kérésre, atipikus méretű berendezések is szállíthatók. A feltételekről szívesen tájékoztatjuk eseti alapon. Tovább a kapcsolódó oldalakhoz